Professorterning 3x3 Løsning
Se vejledningen til at hvordan man samler en 3x3 professorterning her. Dette er en let begyndermetode. Vil du gerne lære at samle en rukibs cube er dette det rette sted at starte. Se den gratis videovejledning og bliv hjulpet igennem i steps. God fornøjelse!
Herunder er løsningen illustreret. Ønsker du løsningen på video kan du også finde en guide på vores Youtube-kanal.
Professorterning 3x3 Løsning
Let samle vejledning. Dette er den letteste måde at løse en professorterning på.
Professorterning 3×3 er det klassiske hjernebrydende puslespil som Erno Rubik opfandt og gav navnet Rubik’s Cube. Det tog Erno Rubik en måned at lære at samle terningen. Det helt store gennembrud fik professorterningen 3x3 dog i ’80’erne. Du er dog heldig at kunne få hjælp til at løse professorterningen. Herunder følger nemlig en guide til at løse professorterningen trin for trin i en gratis videoguide.
Vejledningen til at samle terningen er opdelt i dele, så det er let og overskueligt at kaste dig over opgaven. Videoen er med dansk tale, som hjælper dig til at samle professorterningen hele vejen igennem processen. Det er IKKE svært - men kræver lidt tid til at sætte sig ind i.
Hvis du følger vejledningen grundigt kan du lære at samle professorterningen allerede i dag!
Del 1: Lær din professorterning at kende
Professorterningen består af 3 typer brikker. Centerbrikker, endebrikker og hjørnebrikker.
Centerbrikkerne kan ikke flyttes og bestemmer derfor sidens farve.
Til at samle professorterningen skal der anvendes nogle algoritmer (en serie af drej). For at beskrive dem bruges bogstaver T for Top, V for Venstre, H for Højre, B for Bund og F for Front.
Skrives T betyder det, at Toppen skal drejes en gang med uret retning. Skrives der T’ betyder det imod urets retning. Altså som vist herunder:
Del 2: Lav et hvidt kryds på første lag
Hold hele tiden den hvide centerbrik opad. Nu gælder det om at placere de 4 endebrikker ved siden af centerbrikken, så det danner et kryds. Husk at de hvide endebrikker også skal matche centerbrikken på siden af terningen.
Flyt nu den ønskede hvide endebrik ned på bundlinjen under den position hvor brikken ønskes placeret. Herefter flyttes brikken op på plads med en af følgende to metoder:
Løsning 1:
Løsning 2:
Del 3: Hjørnebrikker på første lag
Det gælder nu om at få professorterningens første lags hjørnebrikker på plads.
Igen holder vi den hvide side opad. Nu flytter vi hjørnebrikken på bundlinjen under det sted hvor vi ønsker den placeret. Herefter bruger vi følgende metode til at få den op på plads.
Løsning:
Denne metode gentages indtil brikken er på plads (det kan godt være mange gange det skal gentages).
Havner du i et scenarie hvor en hjørnebrik allerede sidder på toplinjen, men sidder forkert, anvender du bare ovenstående metode, en gang, til at få den ned på bundlinjen.
Del 4: Midterste lag
Vend terningen om, så den gule centerbrik peger op.
Nu skal vi finde en endebrik (uden gul) som skal ned på plads. Placer endebrikken så den danner et omvendt T (altså så den matcher centerbrikkens farve).
På dette eksempel vil vi have brikken bragt ned til højre. Løsning 1 anvendes til dette:
Løsning 1: (T H T' H' T' F' T F)
På næste eksempel vil vi have endebrikken ned til venstre. Løsning 2 anvendes til dette:
Løsning 2:
Havner du i et scenarie hvor en endebrik allerede sidder på midterlinjem, men sidder forkert, anvender du bare ovenstående metode, en gang, til at få den op på toplinjen igen.
Del 5: Gult kryds
Nu skal der laves et gult kryds. Der kan være følgende fire muligheder:
Du skal holde professorterningen som vist på ovenstående eksempel og udføre følgende algoritme:
Del 6: Gult kryds skal matche endebrikkerne
Nu skal vi have det gule krydser til at matche endebrikkerne.
Der er altid to brikker som sidder korrekt (du skal blot dreje toppen en gang eller to). Sidder de korrekte brikker ved siden af hinanden skal de placeres så de peger 'væk' (aka kl 12) og til 'højre' (aka kl 3).
Sidder de to rigtige brikker overfor hinanden, skal de placeres så den ene peger på dig.
Lav nu følgende algoritme indtil alle fire brikker er korrekte:
Løsning:
Del 7: Sidste hjørner på korrekt plads
Nu skal vi have placeret de sidste 4 hjørnebrikker i de korrekte positioner. De skal ikke vende rigtigt blot have de korrekte pladser.
Er der allerede en brik der er placeret rigtigt skal den holdes imod dit til højre, som på billedet herover.
Lav nu følgende algoritme for at få alle 4 brikker til at have korrekt position:
Del 8: Drej de sidste 4 brikker på plads
Nu skal vi dreje de sidste 4 hjørnebrikker på plads så professorterningen bliver færdig.
Ved denne proces ligner det at vi ødelægger alt hvad vi har lavet, men trøst ej. Hvis du ikke laver fejl har ender du med en samlet professorterning.
Vi løser en brik af gangen - nemlig brikken imod os til højre. Når brikken er løst, drejes toppen og næste brik løses. Dette gentages indtil den sidste hjørnebrik er på plads.
Algoritmen der skal bruges er den samme som i del 3. Nemlig denne:
Løsning:
Tillykke - det har nu lykkedes dig at samle en professorterning.
Hvis det ikke lykkedes må du prøve igen... til sidst er den der, og det er en fed fornemmelse når det lykkes.
Video vejledningen tager dig igennem hele løsningen som er opdelt i 8 steps. Metoden er egnet til begynderen, og er den letteste. Der findes mange forskellige metoder som er hurtigere og mere effektive, de kræver at du skal huske flere algoritmer og at du har helt styr på ovenstående løsning først. God fornøjelse med at løse din professorterning!